Камарата на следователите в България (КСБ) съобщи, че е изпратила писма до

...
Камарата на следователите в България (КСБ) съобщи, че е изпратила писма до
Коментари Харесай

Хората на Гешев атакуват Бобокови и Цветан Василев пред САЩ и Брюксел


Камарата на следователите в България (КСБ) съобщи, че е изпратила писма до представители на американски и европейски институции, в които показва терзания за положението на върховенството на закона в България. В писмото поименно се загатва подсъдимият за банкрута на КТБ някогашен притежател на банката Цветан Василев, както и предприемачите братя Бобокови, които също са подсъдими, само че не и наказани.

Камарата е казионна организация, която постоянно приказва с гласа на основния прокурор и по предписание се употребява от него за пробутване на някакви тези и хрумвания. Затова и писмата на КСБ могат да се разчитат като де факто пратени от Иван Гешев. В края на 2021 година Гешев и заместниците му, да вземем за пример, се ожалиха пред над 60 европейски и американски институции, че върховенството на правото в България е под опасност. В писмата им се цитираха и неприключили каузи, поради което Гешев и зам.-главните прокурори бяха дадени на съд от " наказаните " от тях без присъда.

И въпреки съдът да разгласи Гешев и заместниците му за недосегаеми и за цивилен каузи, този път недоволството не изхожда от тях, а от следователската организация. 

" В писмата си следователите споделят терзанията си от наличните по няколко досъдебни производства на Софийска градска прокуратура (СГП) данни за невиждан напън върху самостоятелната правосъдна власт, освен от политически, само че и от престъпни групировки, обвинени и подсъдими лица, директно наранени от активността на българската прокуратура, които се укриват в чужбина и правят опити за дискредитиране и елиминиране на магистрати, в това число и на основния прокурор, както и на висши полицейски началници ", оповестява камарата. Явно се има поради изнесената от Гешев информация за скрит план против него.

За Цветан Василев се напомня, че към този момент девета година се укрива в Сърбия. " Известно е, че Василев е обвързван с съветския олигарх Константин Малофеев, който беше глобен от Съединени американски щати по отношение на съветската инвазия в Украйна. Освен това главен акционер във банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка е съветската Внешторгбанк /ВТБ/, която също е обект на наказания. Беше изнесена информация, че същият е заплатил най-малко 350 000 $ на американски лобисти, част от адвокатската адвокатска фирма „ King & Spalding LLP “ за включването на основния прокурор на Република България господин Иван Гешев в санкционния лист по Глобалния закон „ Магнитски “, като още веднъж има съображение да се смята, че това е осъществено с капитали с генезис от Русия ", пишат следователите.

Пламен и Атанас Бобокови също употребяват услугите на американски лобисти, посредством които да дискредитират българския основен прокурор в Съединени американски щати, упорстват следователите.

Според тях действия на тези лица биха могли да накърнят и ползите на САЩ и на Европейския съюз, " защото възможен техен триумф би довел до оттегляне от постигнатите резултати в одобряването на върховенството на закона, както и до пробутване на съветски ползи в нашата страна ".

АДРЕСАТИТЕ

Адресати са американският дипломат Кенет Мертен, шефът на Конгреса на Съединени американски щати Кевин Маккарти, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, управлението на OFAC (службата, виновна за глобите " Магнитски " ), основният прокурор на САЩ Мерик Гарланд, председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, комисарите Вера Йоурова, Дидие Рейндърс, ръководителите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола, както и София Инт Велд – ръководител на Групата за наблюдаване по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и главните права към комисията ЛИБЕ и Хуан Фернандо Лопес Агилар – ръководител на комисията ЛИБЕ към Европейския парламент.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР